top of page

Sank

Kan naturens vilde afgrøder være svaret på, hvordan vi løser klimakrisen?

346148666_278408774640403_8253069271115342119_n.jpg
DSCF4116.jpg
346147293_1413607756094381_3628543840144873034_n.jpg
sank 1.jpg

Sankning * Plantegenkendelse * Naturoplevelser * Grøn madlavning * Højskolefællesskab og -sang  

Weekendkursus
17.—19. maj 2024

346122776_937079697505960_7124333024792408952_n_edited.jpg
346122776_937079697505960_7124333024792408952_n_edited.jpg

Glemt viden

Det er blot et par generationer siden, at læring om naturens spiselige elementer er gået fra at være allemandseje til at være noget kun få kender til. Set ud fra menneskets samlede levetid er det dermed ikke længe siden at vi vænnede os til, at vores primære fødevare blev produceret langt fra os selv i både bogstavelig forstand, men også langt fra vores dagligdag og bevidsthed. 

 

I en verden hvor vi skal finde løsninger til et mere bæredygtigt fødevaresystem, mener vi at det er værd at søge en del af løsningen i naturen omkring os. Vi skal genopdage værdien i alt det vilde, der gror uden menneskelig indblanding. Men hvis man ikke ved, hvad der er spiseligt, hvad der er giftigt, og hvad der kan bidrage med god smag, hvordan går man så i gang? 

På opdagelse

På weekendskurset skal vi ud og mødes med alt dét, der spirer og gror. Vi skal på opdagelse ved kyst og strand og i det åbne landskab, ud og smage, dufte og se på naturens spiselige elementer og uopdagede potentialer. 

 

Vi skal ud og opdage forskellige biotoper og lære deres kendetegn og hvad de gemmer på. Når der er strand og hav, kan vi finde strandkål, strandsennep, salturt, tang, strandbede og meget mere. Langs levende hegn, hvor bl.a. jordbunds- og skyggeforhold er sammensat anderledes end på stranden, kan vi finde planter, der trives netop her. 

Vi bruger tiden udendørs på at genkende, undersøge og høste med hjem.

346116440_661973059053883_4285236348831933619_n.jpg

Det kreative køkken

At lave mad med det vi har sanket i naturen, er en opdagelsesrejse med alle sanser. Vi dykker ned i smagsnuancer, smagskombinationer og lader os inspirere af madtraditioner fra fjernere himmelstrøg. Hvordan håndterer vi bitterhed? Hvad skaber fylde i en ret? Hvordan er mundfølelsen? 

 

Vi skal i køkkenet og bruge klassiske teknikker til at fremhæve alle fortræffelighederne i det vi høster med hjem. Du skal lære at røre en magisk mayo, sammensætte smagfulde dressinger, bage gode tærter, rulle din egen grønne pasta, anrette smukke salater og lave retter, hvor vi håndterer alt det, der vælter frem. Du vil også blive introduceret til hvordan du kan gemme smagene til længere ud på året ved hjælp af tørring, fermentering og syltning. 

Vi skal ud og opdage forskellige biotoper og lære deres kendetegn og hvad de gemmer på. Når der er strand og hav, kan vi finde strandkål, strandsennep, salturt, tang, strandbede og meget mere. Langs levende hegn, hvor bl.a. jordbunds- og skyggeforhold er sammensat anderledes end på stranden, kan vi finde planter, der trives netop her. 

Praktisk

Overnatningen foregår tæt på Grobund Fabrik, hvor du skal sove i lækre 13 kvm. store glampingtelte fra Nordisk, som du deler med en anden kursist. Der er rumdeler, så du får en følelse af privatliv, samt egen indgang. 

Som kursist deltager man også i det praktiske. Så man kan godt forvente at skulle tage en opvask og deltage i rengøring. Men man bliver ikke overbebyrdet og går ikke glip af undervisningen af den grund.

 

Kurset henvender sig til alle over 18 år.

Maden er vegetarisk. '

Pris 2900 kroner

346114544_1181570405814927_4402232115037432812_n.jpg
sank 2.jpg

Hvad får jeg med hjem?

Du får et øget kendskab til de vilde planter, viden om biotoper, plantegnskendelse og sæsoner. Det hele samles på sidstedagen i din egen sankebog. Du får en masse inspiration til grønne hverdagsretter og lærer at tænke naturens spisekammer ind som et reelt alternativ til supermarkedet. Du får en weekend med masser af frisk luft, nærværende naturoplevelser, fordybelse i køkkenet, sang, foredrag, smagfulde måltider og godt selskab.

bottom of page