Filosofi

Untitled.png

I filosofi skal vi beskæftige os med de store spørgsmål, som man aldrig bliver færdig med, fordi de står så centralt i forståelsen af, hvad det vil sige at være menneske: Hvad er det gode liv? Hvordan skaber sproget vores verden? Er vi frie, når det kommer til stykket? Hvad er det, der gør os til mennesker?

 

Vi skal læse et bredt uddrag af den nyere tids europæiske filosoffer, ikke fordi de nødvendigvis har svarene på spørgsmålene, men fordi de mere vedholdende end os andre netop har tilladt sig at tvivle – og har skrevet om det i processen. I faget filosofi skal vi bevæge os langt længere ud, end vi kan bunde, når vi konfronterer de store spørgsmål. Men i fællesskab, med egne perspektiver og erfaringer, skal vi sammen forsøge at redde os i land.

 

Helt konkret er undervisningen struktureret sådan, at vi læser primære filosofiske tekster højt for hinanden og diskuterer betydningen undervejs. Faget fokuserer primært på nyere tysk og fransk filosofi, og vi kunne fx læse Nietzsche, Marx, Wittgenstein, Foucault, Lacan osv..

 

Filosofi sætter os i stand til at forstå os selv og verden omkring os bedre. Selvom filosofi ikke nødvendigvis gør os til bedre eller mere lykkelige mennesker, så gør den unægtelig tilværelsen mere interessant og forunderlig. Og det er mere end god grund til at give sig i kast med spørgeriet.

Underviser: Jakob Tvede Holgersen

Læs mere om undervisere her